HET GROOT ACHTERSTEVOREN
Meer dan twintig jaar groot en niet te vermijden. Waar begon het? Het theatermuziekgezelschap van nu was in 1985 een theatraal uitgevallen amusementsbandje. Terug in de tijd: van het Groot Niet Te Vermijden naar het duo Henk van der Meijden Dans en Show Orkest.


2013- 2015 For Once in My Life

In November 2014 stond Het Groot 25 jaar in het theater! Met het dertiende programma en met Chris Grem als aanwinst. Martin Bakker heeft de groep na 16 jaar verlaten. Met Chris erbij ontstaat er weer een geheel andere dynamiek en er wordt een nieuw, fris en vrolijk programma gemaakt. De oude Cubanen zijn terug van weggeweest. Het duo 'Simon en ik' weet de zaal te veroveren. Het schitterende Corsicaans volkslied wordt gezongen en er wordt op geheel eigenwijze een dweilorkest en een diepzee documentaire met kwallen neergezet.

2011-2013 Save the Last Dance

- Zeg, eh, waar wàs je nou gisteren?
Ik? Ik was in het theater bij Het Groot Niet Te Vermijden.
- Het Groot Niet Te Verwat?
Het Groot Niet Te Vermijden.
- Nooit van gehoord.
Nou, ze bestaan anders al bijna 25 jaar hoor.
- Wat doen die dan?
Ja, goh, eh, een soort muziektheater met grapjes.
Ze doen eigenlijk van alles wat. Show, entertainment...
- Cabaret?
Nee, of eigenlijk ja… ga nou maar gewoon een keer mee!
Ik kan het niet uitleggen. Je moet het gewoon zien.
Maar zit nou niet te zeiken, ga nou maar gewoon mee. Ze hebben een nieuw programma, hartstikke leuk!
- Wat heb je trouwens een leuke blouse aan.
Dank je. Is jouw kapper op vakantie?
- Hoezo?
Je lijkt wel een natte hond.
-Nee, jij trekt volle zalen!
2009- 2011 Long Way Home

Het elfde theater programma van Het Groot. Natuurlijk weer heel veel muziek met grapjes! Langs het circus, door een riool naar trollen die 'op een mooie pinksterdag' Van Annie MG in het Zweeds zingen. Via een Oekraïens bushokje naar Korenslag en terug langs een ukelele-kwartet richting Cor van Tonningen, onze Nederlandse volkszanger!

2007 - 2009 Take Ten

De tiende theatertour gaat op 26 januari 2008 in première in het nieuwe Luxor in Rotterdam. Spiksplinternieuwe ontmoetingen met wereldburgers en wereldvreemde ontwikkelingen van Barbapapa tot outer space toe.


2005 - 2007 Diamonds and Pearls

Schatten uit twintig jaar Grootgesschiedenis komen nog één keer uit de oude doos voor een speciale jubileumtour. Afgestoft blijken ze nog net zo fllonkerend als in de dagen dat ze voor het eerst gespeeld werden. Nog één keer het Russisch kozakkenkoor, nog één keer Mijntje Frits-Gerrit, de Japanse trommelaars en heel veel andere pareltjes.

2003 – 2005 Wonderful Live

Dit keer geniet het publiek van een Indisch sprookje, Bea The Musical, een Albanees gezelschap, een gekloonde Louis Kockelmann en nog veel meer. In juni 2004 vinden de DVD-opnames in het oude Luxor Theater plaats en komt in september de dvd van Wonderful Live uit. Een cd blijft voortaan achterwege.

2001 – 2003 Off The Road Again

In september 2001 ontmoet Nederland Boeddhisten die memory spelen, zingende Eskimo's, autohandelaren en de Jostiband. De liedjes zijn als altijd lekker genoeg voor een cd, die in februari 2002 verschijnt en net als bij Tour Unlimited komt er een dvd om de show nog eens op je gemak opnieuw te beleven.

1999 - 2001 Tour Unlimited

Bert van Bommel heeft de groep inmiddels verlaten en Het Groot bestaat nu weer uit vijf personen. De jongens nemen het publiek mee naar Cuba, Duitsland, Oostenrijk en het verre Oosten. Prettig gestoorde gastoptredens van onder meer Cor van Tonningen, Dick Depri en de Incontinental Singers geven de tour een eigen gezicht. RTL4 neemt de show op en TV Rijnmond vertoont 'm ook. In juni verschijnt de eerste dvd met de opnames.
1997 – 1999 Stairway To The Stars

Wisseling van de wacht! Bassist Martin Bakker vervangt Anton van der Burgh en gitarist Sjoerd Plak treedt aan. Voor het eerst staat de groep met zes man op het toneel. Een nieuw geluid, dat blijkt aan te slaan. Twee à drie avonden achter elkaar in één theater is inmiddels meer regel dan uitzondering. De single Lindelaan van de tour-cd levert optredens op bij VPRO's De Plantage en Laat de Leeuw van de VARA.
1995 – 1997 Back In Town

De bandnaam wordt ingekort tot Het Groot Niet Te Vermijden. Het tienjarig bestaan viert de groep gevierd met de compilatie cd 10 jaar Groots. Het publiek heeft de theaterband inmiddels omarmd. Met steeds meer decor, licht en kostuums toert Back In Town langs merendeels uitverkochte schouwburgen. Net als in 1994 speelt de band verschillende keren in Duitsland.

1993 – 1995 Glorious Surrender

Glorious Surrender is weer rijk aan persiflages. Een groeiend arsenaal instrumenten en muziekstijlen kenmerken de groep inmiddels. In een razend tempo volgt het publiek de muzikanten van een Nederlandse klompendans naar Turkse popmuziek, via een een Mexicaans liefdeslied naar een Duitse schlager. Die blijkt ook in Duitsland zelf ook aan te slaan, waar het Groot in 1994 een aantal shows doet en zelfs op tv verschijnt. Vijf nummers uit het programma verschijnen op mini-cd.
1991 – 1993 Live From Rotterdam

180 keer Live From Rotterdam. Dat begint er op te lijken! Het publiek deint mee met een Frans chanson, huivert bij een geheel eigen versie van Phantom of the Opera en swingt met een Amerikaanse showbizzcreep. De live-cd, opgenomen in het Luxor Theater in Rotterdam is een groot succes.

1989 – 1991 World Tour 2

Het Groot wordt opgenomen in de stal van Mojo Theater en komt voor de eerste keer met een volwaardig muziektheaterprogramma. Zowel publiek, theaterdirecteuren als pers zijn lovend over World Tour 2. Recensies roepen: 'Sensaties, bestaan ze nog? Jawel, zie Het Groot Niet Te Vermijden Dans/Show Orkest!', 'Met spetterende energie en aanstekelijke performance stijgt HGNTVDSO boven elke andere theatervorm uit'.
1986 - 1991 De echte start

Zanger/saxofonist Louis Kockelmann, zanger/blazer Bert van Bommel en Bassist Jan Davids komen Jochem Kroon en Peter Tinke bijstaan en maken het duo tot een kwintet. Later wordt bassist Jan Davids vervangen door Anton van der Burgh. De naam van de band verandert in: Het Groot Niet Te Vermijden Dans/Show Orkest. Theatrale feestjes bouwen is de vijfmansformatie op het lijf geschreven.1985 – Voor het begin

Toetsenist Peter Tinke en drummer Jochem Kroon beginnen het Henk van der Meijden Dans en Show Orkest. Een zichzelf relativerend coverduo dat op bruiloften en partijen speelt. Helemaal ondergeschikt laat het orkest zich niet maken. Met fratsen en grollen trekken ze de aandacht van de feestgangers.