« Terug


SJOERD PLAK


Wat speel je?
Gitaar, zang en bij Het Groot alles waar snaren op zitten.

Hoe ben je muziek gaan maken?
Door mijn broer, die ook gitaar speelde. Hij had een cursus met alle grepen. Bovendien: als gitarist was je de held op de middelbare school, daar kreeg je meisjes mee! Maar uiteindelijk vond ik gitaar ook gewoon het leukst en ben ik naar het conservatorium gegaan.

Waar kennen we je nog meer van?
Eerder speelde ik bijvoorbeeld met de Gigantjes, Hans de Booij en Ruth Jacott. Van 1982 tot 1996 was ik docent aan het Rotterdams Conservatorium.

Wat is het gekste dat je ooit voor Het Groot moest doen?
Om als serieus musicus, volledig gediplomeerd, in de achterkant van een kameel te zitten en nog een schop te krijgen ook. Om het helemaal af te maken werden we dan ook nog aangekondigd als Nelly Nijlpaard.

Wat kijk en luister je zelf?
Ik ga door tijdgebrek veel te weinig naar het theater, en als ik ga meestal naar optreden van vrienden van me. Thuis luister ik graag naar Joe Zawinul – die is fenomenaal en heb ik altijd gevolgd, Scott Henderson, Ricky Lee Jones en The Eagles zijn andere favorieten.

Heb je een leven buiten Het Groot?
Ik freelance geregeld als studiomuzikant. In de zomer tour ik met de internationale countryband rondom Charlie McCoy, waarmee ik ook vijf cd's maakte. En verder ben ik bezig met een solo-cd gespeend van alle humor. Even weer helemaal alleen gitaar.