PERS


Het is niet te vermijden en hilarisch
De Gelderlander - Februari 2015
Door Jan Elgershuizen

WINTERSWIJK - Lezers van De Gelderlander gaan naar voorstellingen toe en schrijven daar een recensie over. Jan Elgershuizen uit Winterswijk zag Het Groot niet te Vermijden op vrijdag 30 januari in Apeldoorn. Te zien op vrijdag 6 februari in De Storm in Winterswijk.

In hun 13e programma For Once In My Life brengt het vijfkoppige Rotterdamse mannengezelschap Het Groot Niet Te Vermijden een kolderiek, wervelend muziektheater op het podium. De show gaat over van alles en nog wat en tegelijk nergens over. In een enorm tempo wordt het ene na het andere contrasterende nummer opgevoerd.
"Al deze acts worden zeer muzikaal, overgoten met een vette humorsaus, geserveerd."
Zo kijk je naar 5 mannen die virtuoos 1 gitaar bespelen, om even later midden in een beroemd duet uit een opera van Bizet te belanden. Luttele tellen later ben je aanwezig bij een concert van een rockband om vervolgens ademloos te luisteren naar een carillon bespeeld door 5 beiaardiers.

Echt hilarisch wordt het als letterlijk een Vlaams dweilorkest z'n opwachting maakt. Al deze acts worden zeer muzikaal, overgoten met een vette humorsaus, geserveerd. Met een knipoog kom je er achter dat het volkslied van Corsica duidelijk Russische invloeden heeft. Koninklijk bezoek, Reinhard Mey en de Jostiband worden eveneens kostelijk gepersifleerd.
Op het juiste moment weten de heren echter ook met hun prima zang en dito spel een gevoelige snaar te raken. Dat lukt hen vooral in hun clownsnummer, in hun Cubaans uitstapje naar de Buena Vista Social Club en flamenco-performance uit Andalusiƫ. Verrassend wordt het optreden als plots The Blue Diamonds met een iets andere Ramona op het podium verschijnen. Ook de act van het kind van Nana Mouskouri en Elvis Presley laat de zo goed als uitverkochte zaal bulderen van het lachen. De avond wordt afgesloten met een bezoek aan een zowel muzikaal als komisch goed getypeerde jazzclub.

Voor een artistiek avondje ongecompliceerd lachen zit je bij Het Groot Niet Te Vermijden meer dan goed. Kom wel op tijd, want de show is begonnen en afgelopen voor je het weet.

Download het volledige artikel »Perfecte bonte avond met Groot Niet Te Vermijden
door Hans Invernizzi

De moeder van de schlagerzanger Cor van Tonningen (Louis Kockelmann) heeft het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Maar gelukkig: het kettingrokende mensje staat op video en dus kan onze Cor een hemeltergend duet zingen met 'deze onvergetelijke vrouw'. Het is een overduidelijke sneer richting artiesten die menen met de doden het podium te moeten delen. Veel kritischer dan dit plaagstootje aan het adres van de familie Hazes wordt het niet. Het recept van Het Groot Niet Te Vermijden werkt nog steeds. Ook de elfde show van de vijf muzikale clowns is een tot in de perfectie uitgewerkte en uitgevoerde bonte avond. Absurde sketches, maar vooral veel uitmuntend gezongen en gespeelde liedjes bepalen het karakter van LongWay Home. Met Louis al mafste van het stel wisselen Peter Tinke, Jochem Kroon, Martin Bakker en Sjoerd Plak net zo snel van instrument als van kostuum. Onder strakke regio van Rien Kroon en met dank aan de efficiënte toneelknechten, geluidsmensen met gespitste oren, een vernuftig decor en uitgekiende belichting kan het kwintet zich concentreren op de grappen en grollen. HGNTV grossiert wederom in meligheid in het kwadraat. De clouís zie je al van mijlen ver aankomen, en toch is het lachen geblazen. De groep heeft een voorliefde voor Russen en Denen, want die komen weer voorbij. De Russen als een troosteloos bandje met dikke zangeres bij een opgeheven bushalte; de Denen als trollen, die Nederlands spreken met ondeugende euís. 'Over the top' lollig zijn kan tot onverteerbaar theater leiden. Niet bij deze mannen. Zij hebben de overdrijving tot kunst verheven.

Download het volledige artikel »Leeuwarder Courant - 24 november 2008
"In een hoog tempo schieten de vijf HGNTV'ers van de ene rol in de andere. 'Take Ten' verslapt eigenlijk geen moment. Het is een garantie op een heerlijke avond. Als je nog kaartjes kunt krijgen tenminste."AD – 28 januari 2008
“Kenmerkend voor het Rotterdamse mannengezelschap zijn de veelzijdige muziek, de aanstekelijke humor en de vliegensvlugge wissels. (...) De tiende show van Het Groot met de toepasselijke titel Take Ten is wederom een avondje genieten met een grote G.”De Noordoostpolder – 15 januari 2008
“Take Ten is een meesterlijke megamix. (...) Je krijgt niet wat je verwacht en je verwacht niet wat je krijgt! Zowel voor als na de pauze slagen ze er in om het publiek te boeien en de nieuwsgierigheid alleen maar te laten groeien. (...) een geslaagde avond die bol stond van de humor, originaliteit en levendigheid.”